National Press

11/09/2018 L’independentisme envia una onada de fermesa des de la Diagonal

Eloi Latorre  i Maties Lorente | @homestatic @mtslorente 
Foto de Victor Serri i Carla Benito | @_ittos_ @CarlaBenitoG

[…] A l’hora prevista i ja habitual de les darreres manifestacions de la Diada, a les 17.14 h. de la tarda, s’ha fet l’efecte escenogràfic preparat per l’organització, que ha estat dinamitzat des de l’escenari de la banda de les Glòries per l’actor Toni Albà. Després d’un toc de gralles, s’ha reclamat a tota l’assistència que guardés silenci i una colla de diables ha llançat un coet com a senyal per iniciar una “onada sonora” similar a les que tenen lloc als camps de futbol, que ha recorregut els sis quilòmetres llargs fins al Palau Reial, no d’una forma perfectament sincronitzada. En aquest punt, s’ha fet caure una part d’un gran mur de cartó pedra on hi havia dibuixada simbologia de l’article 155 de la Constitució espanyola i una imatge d’una carta de rei de cap per avall. L’acte ha acabat amb una sèrie de parlaments. Han començat els convidats internacionals, representats per l’advocat escocès de Clara Ponsati, Anmer Anwar, el també advocat Ben Emmerson i el membre de Foreign Friends of Catalonia, Thomas Schulze. Un dels més enèrgics ha estat Anwar: “El general Franco se sentiria orgullós de l’Espanya contemporània, que actua més aviat com una dictadura feixista”. “La justícia espanyola fa servir un tractament desigual, com mostren els casos d’Altsasu i la Manada” ha reblat. Emmerson ha parafrasejat l’escriptor George Orwell i, des de l’escenari de Palau Reial, ha afirmat que “quan una societat més s’aparta de la veritat, més detesta aquells que la defensen”. […]

 

 

11/09/2018 Torra rep membres i 150 convidats internacionals del Foreign Friends of Catalonia

La plataforma ciutadana ha fet una campanya per compartir amb personalitats d’una quinzena de països l’experiència de viure en primera persona la Diada

Més de 150 personalitats de quinze nacionalitats diferents són aquests dies a Catalunya per participar i entendre el significat de l’Onze de Setembre. Són periodistes, juristes, polítics, activistes socials i culturals o docents que han vingut de la mà de la Foreign Friends of Catalonia, una plataforma ciutadana creada el passat febrer i que és favorable al procés d’autodeterminació. Molts d’aquests convidats estan allotjats a casa de particulars, que han volgut contribuir de manera voluntària en aquesta campanya.

Aquest dimarts al migdia, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebut aquestes personalitats a l’Auditori del Palau de la Generalitat. L’ha acompanyat, entre d’altres, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. Alguns dels assistents portaven banderes o emblemes de la seva nació. S’han vist els colors de Bèlgica, Escòcia o Irlanda, entre d’altres. Prèviament, el cap de l’executiu català s’ha trobat amb periodistes de mitjans estrangers que han anat a cobrir la Diada. En la compareixença també ha participat el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall.

 

11/09/2018  Torra rep al Palau de la Generalitat a membres i 150 convidats internacionals del Foreign Friends of Catalonia

 

ACN Barcelona.-Més de 150 personalitats de quinze nacionalitats diferents són aquests dies a Catalunya per participar i entendre el significat de l’Onze de Setembre. Són periodistes, juristes, polítics, activistes socials i culturals o docents que han vingut de la mà de la Foreign Friends of Catalonia, una plataforma ciutadana creada el passat febrer i que és favorable al procés d’autodeterminació. Molts d’aquests convidats estan allotjats a casa de particulars, que han volgut contribuir de manera voluntària en aquesta campanya. Aquest dimarts al migdia, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebut aquestes personalitats a l’Auditori del Palau de la Generalitat. L’ha acompanyat, entre d’altres, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. Alguns dels assistents portaven banderes o emblemes de la seva nació. S’han vist els colors de Bèlgica, Escòcia o Irlanda, entre d’altres. Prèviament, el cap de l’Executiu català s’ha trobat amb periodistes de mitjans estrangers que han anat a cobrir la Diada. En la compareixença també ha participat el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall.

 

10/09/ 2018  by A.G.S.

Desenes d’europeus que simpatitzen amb la causa catalana van ser presents a l’acte de protesta

Gerry Mulvenna va actuar ahir davant de la presó de Lledoners. Ha vingut des d’Escòcia per viure la Diada 2018 i es vol afegir a les manifestacions i als actes independentistes d’aquests dies. És un dels més de cent estrangers que estan de visita a Catalunya per participar a la Diada en una iniciativa del grup Foreign Friends of Catalonia per mostrar les interioritats del moviment independentista a estrangers que simpatitzen amb la causa catalana.

Mulvenna, que té 51 anys, va néixer a Belfast (Irlanda del Nord) i viu a Edimburg (Escòcia). I com a defensor de les nacions sense estat d’Europa, milita en el moviment independentista. En l’acte Música per la Llibertat d’ahir es va atrevir a treure la seva guitarra i cantar dues cançons que va compondre especialment per a tots els actes on li deixin entonar unes notes musicals. «La primera que he cantat està dedicada a Clara Ponsatí [que va marxar a Escòcia quan el jutge Llarena va començar a enviar a presó els líders polítics de l’1-O] perquè la sentim molt propera. A Escòcia l’anomenem ‘la nostra Clara’ i estem al costat del clam de llibertat dels catalans», explica. Aquest escocès, que simpatitza amb l’independentisme català, va voler expressar a través de la seva música «el que sent i pensa el poble escocès quan es parla de Catalunya».

A la protesta d’ahir davant del centre penitenciari hi havia desenes d’estrangers, molts dels quals formaven part de nacions sense estat d’Europa, que han volgut viure en primera persona les protestes al carrer. Foreign Friends of Catalonia és un equip format per persones de dins i fora del país i de variada adscripció ideològica. A través de Twitter es posen contacte amb europeus de fora de l’Estat espanyol que simpatitzen amb l’independentisme. Diàriament, tradueixen en quatre idiomes informació sobre política catalana i piulen els comentaris més rellevants de personalitats significatives del procés. És una manera de mantenir viu l’interès internacional pels esdeveniments polítics que tenen lloc a Catalunya.[…]

 

 

10/09/2018

L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘160 estrangers han vingut a viure la Diada’

 

Ja fa uns mesos, abans de l’estiu, un grup de persones van reunir-se amoïnades per la correcta difusió del cas de Catalunya a l’estranger. La majoria eren dones casades amb estrangers o amb clients, feines o interessos diversos a Europa o altres països i amb ganes que el món no es quedés només amb les imatges espectaculars de l’1 d’octubre ni comprés només el relat del govern espanyol, que és el que té una difusió més fàcil als mitjans estrangers perquè és la “normalitat”.

El cas és que entre els uns i els altres, tirant de contactes, de dir-ho per Twitter, han acabat convidant a veure la Diada de demà 160 estrangers que estan dormint a casa de voluntaris.

Ahir van viatjar fins a l’exterior de la presó dels Lledoners, al Bages. Avui participaran al paranimf de la Facultat de Medicina de Barcelona, a l’Hospital Clínic, en un debat en què s’espera que el president Puigdemont els dirigeixi unes paraules. De fet, és per a ells que Pep Guardiola va gravar un vídeo en diversos idiomes, des de Manchester, que es va viralitzar la setmana passada.

Ahir vaig tenir ocasió de saludar la majoria de ponents. Són gent que s’han pagat de la seva butxaca el viatge des de França o Alemanya fins al Quebec. Vam parlar de com és percebuda la causa catalana al món. Em van confirmar que el punt més alt d’interès per Catalunya va ser després de les imatges de la violència policial de l’1 d’octubre, però que després el cas ha perdut pistonada. Per què?

Hi ha una idea molt estesa: el món ja té prou problemes. En concret, a Europa el principal debat polític és sobre la immigració, percebuda com un problema real per a molts ciutadans europeus, un problema que està fent créixer el vot de partits d’extrema dreta en uns quants estats. Preocupa la situació econòmica després de la crisi, el futur de la Unió Europea, el Brexit. I costa d’entendre que Catalunya, un país que sembla ric, que funciona, que coneixen fins i tot personalment perquè hi han estat de vacances i els ha encantat, amb una capital mundial com Barcelona, sigui ara un problema. Com si no n’hi hagués prou, de conflictes. Però no és Espanya un estat democràtic?

Tots aquests ‘catalan friends’ que són aquests dies a Catalunya han de recórrer sovint a aquests arguments per respondre a totes aquestes preguntes. Els diuen que als catalans no els ha agafat res de cop i volta, sinó que el que demanen és el resultat d’un desencontre creixent amb un estat que fa un discurs hostil, que el que demanen no és res diferent del que va ser possible a Escòcia o al Quebec i que ara, a sobre, per intentar fer el mateix que a Escòcia o al Quebec, han estat policialment reprimits i els seus líders són a la presó, acusats de delictes que les justícies europees no veuen enlloc, fins al punt que han deixat els exiliats en llibertat.

I encara els donen un argument més: a Catalunya, més de dos milions de persones van ser durament reprimides per voler votar. Van protegir les urnes personalment. Quan les urnes estan en perill en un lloc de la Unió Europea, és que el perill ja és a casa. Quan un dret és atacat en un lloc del món és atacat a tot arreu.

Demà aquests estrangers amics de Catalunya se sumaran als centenars de milers de manifestants de la Diagonal. Viuen amb molta excitació una experiència que no han vist mai, una manifestació a la qual s’han apuntat més de 430.000 persones. Demà torna a ser un gran dia.

 

 

10.09.2018 Catalonia’s international friends to attend National Day mass rally

Hundreds of thousands of demonstrators will hit the streets tomorrow in Barcelona to call for independence and the freedom of political prisoners during Catalonia’s National Day. Among them, there will be 163 people from 15 different countries who have been invited by a citizen’s platform called Foreign Friends of Catalonia.

The aim of the organisers is to pay tribute to people from other countries who are sympathetic to the current Catalan movement in defence of human rights and, in particular, of the right to self-determination. “We want them to see in person the peaceful and joyful atmosphere of Catalonia’s National Day, so that they can explain about it upon return to their countries”, they say. Most of the contacts have originated through social networks.

Since last Saturday, these journalists, writers, politicians, activists, academics, etc., are accommodated in private Catalan families’ homes and take part in a wide range of activities, such as museum visits, wine tasting or a human tower performance by local “castellers”. Today evening, they will attend a roundtable conference in Barcelona in which six foreign friends of Catalonia will talk about their experience. Tomorrow, of course, they will take part in the mass rally in Barcelona’s Diagonal, in sector 0 and together with their Catalan host families, waving flags from all over the world.

Their activity can be followed in social networks under the hashtag #FriendsOfCatalonia.

 

 

06/09/2018 Entrevista a Pat Vila, impulsora de @Foreign_Cat   

Sabrem què és el que no entén Pat Vila Armengué, impulsora del #Foreign Friends of Catalonia, un moviment de voluntaris que promouen que aquesta Diada sigui especial: busquen famílies catalanes per allotjar de forma altruista persones de l’estranger que simpatitzen amb Catalunya.

 

 

 

 10/08/2018

Hi ha persones que, tot i no ser de Catalunya, donen suport al procés. Però la distància dificulta familiaritzar-se del tot amb la causa i, per això, la plataforma ciutadana Foreign Friends of Catalonia ha decidit convidar estrangers que simpatitzen públicament amb la reivindicació dels independentistes perquè visquin la Diada des de dins. Això sí, no tothom que sigui d’un altre país i vulgui assistir a la manifestació pot fer-ho a través d’aquesta iniciativa, només els qui han estat expressament convidats per la plataforma. Són persones que han col·laborat amb la causa, sobretot difonent-la per les xarxes socials, i els volen agrair la seva ajuda.

En total, la iniciativa aplegarà més de 150 personalitats de reconegut prestigi de l’àmbit de la política, la diplomàcia, la docència io la comunicació. Alguns d’ells fins i tot coneixen alguns dels exiliats pel conflicte català. Els convidats provenen d’una quinzena d’estats, com Suïssa, Canadà, els Estats Units i el Congo. Entre la llista d’assistents s’hi poden trobar noms com el de l’alemany Bernhard von Grünberg, qui ha estat diputat del partit socialdemòcrata al parlament de Renània del Nord-Westfàlia i que va fer d’observador internacional tant el 9-N com l’1-O. També l’italià Pietro Cataldi, actual rector de la Universitat per a Estrangers de Siena. “Són persones reconegudes que, quan tornin al seu país, podran explicar tot allò que han vist i viscut i fer arribar així el procés a més gent”, assenyala la membre de la plataforma Olga Vidri: “Podran constatar l’ambient festiu i pacífic de la Diada i la il·lusió dels catalans.”

Per afavorir que s’integrin a la societat catalana –i, de passada, reduir el cost de la seva estada–, els convidats s’allotjaran en cases de famílies que s’han ofert a proporcionar-los un lloc on dormir de manera desinteressada. De fet, la implicació dels catalans per internacionalitzar el procés és tal que la resposta a la crida va ser immediata i massiva. “Conviure amb famílies d’aquí els donarà la possibilitat de parlar amb catalans sobre el tema, de fer-los preguntes i d’entendre una mica més la seva posició”, explica Vidri.

La iniciativa, anomenada Diada Foreign, no només preveu l’assistència a la manifestació de l’Onze de Setembre, sinó que es complementarà amb altres activitats durant els dies previs: una conferència sobre la internacionalització de la situació de Catalunya amb ponents de sis països diferents i un acte institucional en el qual, en principi, assistirà el president, Quim Torra, junt amb altres polítics importants. Per col·laborar amb la caixa de resistència també es farà un sopar groc en què es trobaran tant els convidats com les famílies d’acolliment. I, durant la Diada, tots ells seran en el tram 0 amb una gran pancarta i la bandera de cadascun dels seus països.

A l’agenda s’afegiran activitats culturals i lúdiques organitzades pels mateixos municipis on s’allotjaran els estrangers, també anomenats “amics”, i també per entitats com Òmnium i l’ANC. Per exemple, algunes colles castelleres consideren de fer-los una demostració i, fins i tot, de donar-los la possibilitat de provar de fer un castell.

Foreign Friends of Catalonia, creada al febrer, treballa per internacionalitzar el procés català difonent i traduint continguts a les xarxes socials. El seu tret característic és que pretén crear xarxa mantenint contacte directe amb aquells qui es mostren més implicats, establint col·laboracions i obrint debats.

 

 

 

 

 17/07/2018

La plataforma ciutadana Foreign Friends of Catalonia, que aplega persones de dins i fora de Catalunya favorables al dret a l’autodeterminació del poble català, ha posat en marxa una campanya per tal que els seus simpatitzants puguin compartir la celebració de la Diada allotjant-se a cases particulars de famílies catalanes que, voluntàriament, s’ofereixen a acollir-los. L’objectiu de la iniciativa de Foreign Friends of Catalonia, entitat sorgida el mes de febrer passat, és que que els convidats puguin gaudir, entre el 8 i l’11 de setembre, de l’ambient de reinvindicació propis de la Diada, compartint amb ells diverses activitats culturals i actes constitucionals.

Es preveu que el nombre de foreign friends que visitaran Catalunya serà de més de 150 personalitats, d’unes quinze nacionalitats, entre ells periodistes, polítics, activistes, juristes i  professors de reconegut prestigi. Entre les activitats previstes hi ha la  Conferència sobre la internacionalització de la situació de Catalunya, amb ponents provinents dels EUA, Itàlia, el Quebec, França i Alemanya; un acte institucional amb presència de personalitats polítiques més significatives del país; participar conjuntament a la manifestació del dia 11 de setembre i la Diada Foreign Sopar Groc, en el qual participaran els foreign friends i els acollidors, per col·laborar amb la caixa de resistència.

Les persones que vulguin participar en la iniciativa poden o bé acollir els visitants als seu domicilis o col·laborar en activitats fent d’acompanyant dels convidats.

 

 

 17 /07/2018

Independentistes acolliran a casa seva amics del procés

Amb l’objectiu d'”internacionalitzar el dret d’autodeterminació de Catalunya”

La iniciativa Foreign Friends of Catalonia vol “internacionalitzar la Diada” així com “internacionalitzar el dret d’autodeterminació de Catalunya”. És per això que han decidit, de cara al proper 11 de setembre, acollir “personalitats de tot el món que donen suport a Catalunya”.

La plataforma ciutadana Foreign Friends of Catalonia, sorgida el passat febrer, “té com a objectiu mantenir un fil de comunicació obert amb persones d’altres països que simpatitzen amb la causa del poble català, en defensa dels drets humans, en particular, pel dret d’autodeterminació de Catalunya”.

“Del 8 a l’11 de setembre, els Foreign Friends que ho desitgin, podran gaudir de l’ambient de celebració i reivindicació propis de la Diada, així com de diverses activitats culturals i actes institucionals. Seran els nostres convidats i s’allotjaran en cases particulars de famílies catalanes que, voluntàriament, s’han ofert a acollir-los”, expliquen.

“Es preveu que el nombre de Foreign Friends que hi assistiran serà de més de 150 personalitats, d’unes quinze nacionalitats, entre ells periodistes, polítics, activistes, juristes, professors, etc. de reconegut prestigi”, afegeixen.

Les activitats previstes per aquests dies són una “conferència sobre la internacionalització de la situació de Catalunya, amb sis ponents provinents d’Estats Units, Itàlia, Quebec, França i Alemanya“. També un “acte institucional amb la presència de personalitats polítiques més significatives de Catalunya”.

De la mateixa manera, hi haurà una “marxa conjunta de tots els Foreign Friends i els seus acollidors en la Diada”. També es celebrarà la “Diada Foreign Sopar Groc, en el qual participaran els Foreign Friends i els acollidors, per col·laborar amb la caixa de resistència”. Finalment, s’han programat “diverses activitats culturals i lúdiques organitzades pels propis municipis dels acollidors”.